Részvétel online tanfolyamokon

A GYERGYOVITS AKADÉMIA online tanfolyamain az interneten keresztül lehet részt venni, videó konferencia formájában. Ennek során a résztvevők élőben látják és hallják az előadót, így követhetik az oktatást, valamint kérdéseket is fel tudnak tenni amikor az oktató erre lehetőséget ad.

Az online tanfolyamokat a Zoom alkalmazáson keresztül közvetítjük, a résztvevők is ennek használatával tudnak csatlakozni az oktatáshoz. A Zoom egy egyszerűen használható online videó konferencia rendszer, mely mindenki számára elérhető.

A tanfolyamokon való részvételhez szükséges eszközök:

  • Egy számítógép (asztali PC, Mac, laptop) vagy egy tablet (iPad vagy Android operációs rendszerrel).
  • Stabil, korlátlan internet kapcsolat (vezetékes, wifi vagy mobil net).
  • Amennyiben a számítógéphez nem tartozik beépített web kamera és mikrofon, érdemes ezeket beszerezni és csatlakoztatni a számítógéphez.
  • Fülhallgató használata javasolt.

Minden online tanfolyamhoz tartozik egy egyedi konferencia azonosító (meeting ID) és egy jelszó (passcode), ezek segítségével lehet részt venni az oktatáson. A résztvevők az adott tanfolyamhoz tartozó azonosítót és jelszót a regisztrációt követően e-mailben kapják meg.

Az alábbi leírás lépésről lépésre bemutatja, hogyan lehet a Zoom segítségével részt venni az online tanfolyamokon.


1. A ZOOM TELEPÍTÉSE

Első lépésként telepítenünk kell a Zoom kliens programot a számítógépre vagy tabletre. Ezt csak egyszer kell megtenni, mielőtt először csatlakoznánk egy online tanfolyamhoz. A Zoom kliens alkalmazás elérhető WindowsMaciOS és Android rendszereken is.

Fontos! Javasolt a tanfolyam előtti napokban elvégezni a telepítést, hogy az oktatás napján könnyen és gyorsan tudjunk csatlakozni tudjunk a tanfolyamhoz.

TELEPÍTÉS ASZTALI SZÁMÍTÓGÉPRE, LAPTOPRA

1. Töltsük le a Zoom hivatalos honlapjáról (www.zoom.us) a telepítő fájlt a RESOURCES menüpont (jobb felső sarok) alatti Download Zoom Client gombbal, vagy az alábbi linkek egyikével:
https://zoom.us/download#client_4meeting (Zoom Client for Meetings, legfelső kék Download gomb) 
https://zoom.us/client/latest/ZoomInstaller.exe  (Windows telepítő)

2. A letöltés után indítsuk el a fájlt és engedélyezzük a telepítést a számítógépre.

TELEPÍTÉS IPAD-RE
1. Indítsuk el az App Store áruházat. 

2. Keressük meg és telepítsük a Zoom Cloud Meetings alkalmazást.

 

TELEPÍTÉS ANDROID-OS TABLETRE

 

1. Indítsuk el a Play Áruházat
2. Keressük meg és telepítsük a Zoom Cloud Meetings alkalmazást.

 

2. CSATLAKOZÁS ONLINE TANFOLYAMHOZ

Kétféle módon lehet csatlakozni az online oktatáshoz:

  1. Elindítjuk a Zoom alkalmazást, és felhasználjuk az e-mailben kapott konferencia azonosítót és jelszót.
  2. Rákattinttunk az e-mailben kapott belépő link-re (egyszerűsített változat).

BELÉPÉS AZ AZONOSÍTÓ ÉS JELSZÓ SEGÍTSÉGÉVEL

1. Indítsuk el a Zoom alkalmazást a számítógépen vagy tableten, majd nyomjuk meg a Join a Meeting feliratú kék gombot. 


 

2. Adjuk meg a tanfolyamhoz tartozó azonosítót és a nevünket:

  • Meeting ID: ide írjuk be a tanfolyamhoz tartozó egyedi konferencia azonosító számsort, amit a tanfolyam előtt e-mailben kaptunk.
  • Your name: írjuk ide a teljes nevünket, ezt fogja látni a többi résztvevő és az oktató.
  • A többi beállítást nem szükséges módosítani („Don’t connect to audio”„Turn off my video”).
  • Végül a kék Join gombbal tudunk továbblépni.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Meeting passcode: itt pontosan meg kell adni az e-mailben kapott jelszót, ami betűket és számokat is tartalmazhat.  Célszerű  átmásolni a jelszót az e-mailből, vagy be is gépelhetjük, ennek során ügyeljünk a kis- és nagybetűk közötti különbségre.
Ezután nyomjuk meg a kék Join Meeting gombot.

 

5. Engedélyezzük a kameránk használatát, ehhez nyomjuk meg a kék Join with video gombot. Amennyiben nem rendelkezünk kamerával, a Join without video gombot nyomjuk meg.

6. Engedély a belépésre: meg kell várnunk, hogy a tanfolyam házigazdája engedélyezze a belépésünket (erről egy angol nyelvű üzenet tájékoztat). Ez általában rövid időn belül megtörténik.

 

7. Engedélyezzük a mikrofonunk használatát. Ehhez a Join with computer audio vagy a Call over internet gombot kell megnyomnunk (attól függően, hogy milyen eszközt használunk). Ez szükséges ahhoz, hogy a résztvevők hallani tudjanak minket (pl. kérdést tudjunk feltenni).

 

Így sikeresen csatlakoztunk az online oktatáshoz.

 

EGYSZERŰSÍTETT BELÉPÉS, A LINK HASZNÁLATÁVAL

A résztvevők e-mailben kapnak egy linket is, amely tartalmazza a belépéshez szükséges konferencia azonosítót és jelszót. Ezzel gyorsabban és egyszerűbben lehet csatlakozni a tanfolyamhoz.

1. Kattintsunk az e-mailben kapott linkre, ez automatikusan elindítja a Zoom alkalmazást.

2. Kövessünk a fent leírt folyamat lépéseit, azzal a különbséggel, hogy nem kell megadnunk a konferencia azonosítót (meeting ID) és a jelszót (passcode).

 

3. A ZOOM HASZNÁLATA A TANFOLYAM SORÁN

A képernyő alsó vagy legfelső részén (eszköztől függően) található ikonok használatával tudjuk elérni a fontos funkciókat. Amennyiben a tabletünkön ezek nem láthatóak, érintsük meg egyszer a képernyőt.

 

A KAMERA ÉS A MIKROFON

A kamerát és a mikrofont a hozzájuk tartozó ikonok segítségével tudjuk be- és kikapcsolni. Kikapcsolt állapotban át van húzva, ilyenkor nem látnak és nem is hallanak bennünket a tanfolyam résztvevői. A mikrofon és a kamera részletes beállításai az ikon melletti kis “fülre” kattintva érhetőek el.

Kapcsoljuk be a kamerát az oktatás alatt, főleg akkor, ha az oktatóval beszélünk. Ilyenkor az ikon nincs áthúzva, és alatta a Stop Video (a videó leállítása) felirat látható. Ilyenkor láthat bennünket a többi résztvevő.

 

Némítsuk le a mikrofonunkat, ezzel elkerülve azt, hogy megzavarjuk az oktatást. Ilyenkor az ikon át van húzva, és alatta az Unmute (a némítás feloldása) felirat látható. Csak akkor aktiváljuk a mikrofont az ikonra kattintva, ha az oktató lehetőséget ad, hogy kérdezzünk tőle.

ÜZENETEK, KÉRDÉSEK

Lehetőségünk van hozzászólni az oktatáshoz a Chat funkcióval. Itt üzeneteket vagy kérdéseket írhatunk be, melyeket minden résztvevő és az oktató is látni fog. Tableten ez lehetőség a More gomb alatt, a Chat menüpontban található.

 

 

 

JELENTKEZÉS

Lehetőség van feltenni a kezünket, ezzel jelezni az oktatónak, hogy kérdésünk van vagy szeretnénk szót kérni. Ehhez a More menüpont alatt a Raise hand opciót válasszuk ki, ennek hatására egy kis kéz ikon jelenik meg a képünk mellett, ami jelzi az oktató felé, hogy jelentkezünk.
Ha szeretnénk leengedi a kezünket, a Lower hand opciót válasszuk ki.

 

KILÉPÉS

Az oktatás befejezése vagy hosszabb szünet esetén ki tudunk jelentkezni a tanfolyamról. Ehhez nyomjuk meg a piros Leave, majd Leave Meeting gombot.
Ha később ismét csatlakozni szeretnénk az oktatáshoz, akkor ismét végig kell menni a 2. pontban leírt lépéseken.